SOSYAL DEMOKRASİ AÇILIMI
Devlet ve demokrasi boyutunda yepyeni misyon yüklenerek inisiyatif alabilecek bir sosyal demokrasi seçeneğine her zaman gereksinim vardır. Çünkü sol yelpazenin, nihai hedefi iktidara ve zafere ulaşmasıdır. Zafer sosyalistler ve sosyalizmle barışık sosyal demokratların birlikteliğiyle sağlanabilir. Ancak bu sayede sosyal demokrasi kurulabilir. Sosyal demokrasinin ilkeleri doğrultusunda birleşik sol seçeneğin azami düzeyde kurulmasına da ihtiyaç vardır. Kurulması zor olsa da devlet bünyesinde devrimci ve dönüştürücü bir rol üstlenebilecek bir kurumsal yapı mutlaka oluşturulmalıdır.
Ancak "sosyal demokrat devrim boyunca devrimi ilerletme olanaklarını en iyi biçim-de sağlayacak sosyal demokrasinin, burjuva partilerinin tutarsız ve çıkarcı siyasetlerine karşı savaşımda ellerini kollarını bağlayacak ve devrimi burjuva demokrasisi için denemekten koruyacak bir konumda kalması için mücadelenin korkusuzca yürütülmesi gerekir..." Buradaki temel sorun "şu ya da bu sosyal demokrat grubun burjuva demokrasisi içinde erimek isteyip istemediği veya böyle bir şeyi istediklerinin farkında olup olmadıkları değildir. Kişiliklerini ve kimliklerini de koruyabilirler ancak burjuvazinin tutarsızlığına karşı yürütülecek mücadelede eller kollar bağlı kalabilir..." sorunudur.
Devrim yolunda bu eriyiş ve bağımlılığın kesinlikle giderilmesi çok önemlidir. Eri-me tarihsel bir olguya ve siyasal karaktere dönüşürse karşıt devrim en kılcal damarlara kadar girer. O yüzden sosyalizmin gölgesinde bir sosyal demokrasi açılımına, sosyalist bir parti olmadan sosyal demokrat kalarak geniş kitleleri kucaklayabilecek birleşik halk partisi öncülüğüne gerek vardır. İktidar boşluğu ancak böyle doldurulabilir.
Devletin sosyal demokrasi felsefesi ile buluşturulması ancak bu şe-kilde gerçekleştirilebilir. Devletin sosyal demokrasinin evrensel ilkelerine uygun biçimde konumlandırılması esnasında sosyal demokratların amaçtan sapmaması esastır. İktidar olmanın ve devlette sosyal demokrasiyi kurmanın yolu bellidir. "Sosyal demokrasi hükümette idareyi ele geçirme veya ona ortak olma amacı gütmemeli, aşırı devrimci muhalefet partisi olarak da kalmamalıdır..." Çünkü faşizm yükselişe geçtiği her aşamada bizzat sol değerleri kullanmış veya açıkça çarpıtmıştır. Çarpıklığı sola mal etmiştir. Bu art niyetli salvo toplu aldanışları ve yıkımları getirdiği gibi devrimin olmayacağı noktasında toplumsal ve siyasal kabullenişi hızlandırır.
Böylece tüm özgürlükçü talepler kısıtlanır, mücadele zemini faşizmden sosyaliz-me genişlediğinden, sosyal demokrat çizgide bir devlet kurgu-sunu hayata geçirmek güçleşir. Mevcut kurumsal gelenek, kurumsal derinliğe mahkûm olur. Derin devlet hamlelerle göz boyar, göz korkutur...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.